ESG rapportage: enkele veelgestelde vragen op een rij
Voor bedrijven in de bouw is het rapporteren op financiële informatie niks nieuws. Iedereen is het gewend om jaarlijks het financiële reilen en zeilen van een bedrijf vast te leggen in het jaarverslag. Maar met de toenemende focus op duurzaamheid en de verplichting om voor de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) een duurzaamheidsrapportage in te richten, komt daar nu verandering in. Waar het jaarverslag voorheen alleen bestond uit financiële data over je bedrijfsvoering, moet je met de komst van de CSRD nu ook niet-financiële data toevoegen aan het jaarverslag in een ESG rapportage.
Veel vragen rondom ESG rapportage
Hoewel de verplichting om te rapporteren op duurzaamheid snel dichterbij komt, is er nog veel onduidelijkheid bij bedrijven in de bouw. Onderzoek van ABN Amro uit december 2023 laat zien dat de grote meerderheid van bedrijven in de industrie, bouw en nutsvoorziening nog niet of onvoldoende bekend zijn met de CSRD. Maar geen nood, in deze blog lees je het antwoord op enkele veelgestelde vragen!
Bron: ABN Amro op basis van enquête I&O Research, 12 december 2023.
Wat is een ESG rapportage?
Zo’n duurzaamheidsrapportage bestaat uit 3 pijlers: Environment (milieu), Social (maatschappij) en Governance (bestuur). Met de ESG rapportage wil je als bedrijf antwoord geven op vragen zoals:
- Hoe duurzaam is een bedrijf?
- Wat is de impact van de bedrijfsvoering op de wereld om ons heen?
- Hoe stimuleer je diversiteit en hoe zijn de arbeidsomstandigheden in een bedrijf?
Een ESG rapportage maakt inzichtelijk welke duurzaamheidsstrategieën bedrijven hanteren, welke doelstellingen ze zichzelf stellen, hoe ze deze doelstellingen monitoren en hoe hun beleid eruitziet. Dat gebeurt op basis van nieuwe rapportagestandaarden: de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze standaarden bieden bedrijven een houvast en beschrijven precies welke informatie je moet rapporteren. Deze rapportagestandaarden zijn ook handig om de inspanningen en resultaten te vergelijken met andere bedrijven in de bouw.
Waarom moeten bedrijven een ESG rapportage maken?
Het maken van een ESG rapportage is een verplichting vanuit de CSRD; onderdeel van de Europese Green Deal. Het doel van de Green Deal? Zorgen dat Europa als eerste continent volledig klimaatneutraal is tegen 2050. Naast focus op klimaatverandering, wil de Europese Unie met de Green Deal een duurzame en inclusieve economie creëren waar alle Europeanen dezelfde kansen hebben. Daarom zijn ook maatschappij en bestuur belangrijke onderwerpen in de duurzaamheidsrapportage.
Toch is een ESG rapportage zoveel meer dan een administratieve verplichting. Transparantie over duurzaamheidsprestaties wekt vertrouwen op bij opdrachtgevers en investeerders. En het dwingt bedrijven om stappen te zetten richting efficiëntere processen. Iets waar wij als digitaliseringspartner voor de bouw, GWW en installatietechniek graag aan bijdragen.
Wie moet een ESG rapportage maken en vanaf wanneer?
Het maken van een ESG rapportage is dus geen nice-to-have, maar een must-have. Toch geldt de verplichting om te rapporteren nog niet voor ieder bedrijf. De CSRD-compliance gaat namelijk gefaseerd in. Het tijdspad is als volgt:
- Vanaf boekjaar 2024: bedrijven die vallen onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD)
- Vanaf boekjaar 2025: grote bedrijven die voorheen buiten de NFRD vielen. Je bent een groot bedrijf als je voldoet een minimaal twee van deze voorwaarden:
- > 250 medewerkers
- > 50 miljoen euro omzet per jaar
- > 25 miljoen op de balans
- Vanaf boekjaar 2026: beursgenoteerde KMO’s
- Vanaf boekjaar 2028: Voor niet-EU ondernemingen met een (geconsolideerde) omzet van meer dan € 150 miljoen in de EU ontwikkelt men een speciaal toelichtingen regime.
Wie controleert de ESG rapportage?
Wanneer de duurzaamheidsrapportage klaar is, wordt deze door een externe, wettelijk erkende controleur (bijvoorbeeld jouw accountant) grondig gecontroleerd. Dit garandeert de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van de gerapporteerde informatie.
Hoe kan 4PS jou helpen bij het maken van een duurzaamheidsrapportage?
Laten we duidelijk zijn, wij zijn geen duurzaamheidsexperts. Met onze softwareoplossingen geven we bedrijven in de bouwsector meer inzicht in hun volledige bedrijfsvoering; van inkoop tot projectmanagement en nazorg. Onze ERP 4PS Construct is voor veel bedrijven het kloppend hart van de organisatie en het bevat essentiële en waardevolle informatie voor de ESG rapportage.
Niet alle data voor je ESG rapportage komt uit een ERP; ESG-data komen uit veel systemen in je organisatie zoals HR-systemen of logistieke software. Maar een ERP-pakket is wel één van de databronnen die zeker nodig hebt voor een duurzaamheidsrapportage. Ga daarom ook in gesprek met jouw ERP-leverancier. Onderzoek of data uit de ERP-oplossing eenvoudig geïntegreerd kan worden met data uit andere systemen.
Dat is ook waar 4PS aan bijdraagt. Onze oplossing 4PS Construct bouwen we op basis van het Microsoft Dynamics 365 Business Central-platform. Dat betekent dat onze oplossing naadloos integreert met andere Microsoft-oplossingen zoals bijvoorbeeld de rapportagetool Power BI. Ook zorgen we ervoor dat data uit de primaire processen via de opgehaald kan worden om te verzamelen voor ESG rapportages. Daarnaast werken we ook nauw samen met onze partner 9altitudes Business Analytics. Zij ondersteunen bedrijven bij het verzamelen en exporteren van data uit 4PS Construct voor het maken van CSRD-rapportages.
Meer weten over het maken van ESG rapportages?
Weet je nog niet precies waar je moet starten bij het maken van een ESG rapportage? Lees dan ook ons handig stappenplan waarbij we jou op weg helpen. Of wil je meer weten over onze software-oplossing 4PS Construct? Neem dan contact met ons op. We laten je graag meer zien.
-
Deel deze blog
Over de auteur
Mathieu De Glas | Mathieu, Managing Director voor 4PS Belgium, heeft al meer dan 12 jaar ervaring bij het begeleiden van honderden eigenaars en bedrijfsleiders in het digitaliseren van hun onderneming. ICT is al lang geen kost meer, maar een opportuniteit om te differentiëren en betere services te verlenen naar je klanten én medewerkers. Wil je meer weten over vision building, application architecture, long term IT-governance framework of een whiteboard session over de optimalisatie van jouw bedrijfsprocessen? Mathieu helpt graag!